Sépie v rajské omáčce.


Sépie v rajské omáčce.

Na přípravu budete potřebovat:

- 700g malých sépií či kalamár

- 4 cibule

- 4 lžíce oleje

- Konzerva loupaných rajčat

- 2 lžíce rajského protlaku

- Sůl

- Černý pepř

- Kmín ½ kávové lžičky (cumin – řecký kním)

- ¼ KL mletého nového koření

- Petrželová nať

- 2 stroužky česneku

Omyjte sépie či kalamář. U kalamár odkrojte u hlavové část mech a prstencový díl na němž sedí chapadla, tato části jsou nepoužitelné. U nás koupíte kalamář většinou již očištěné. Cibuli nakrájejte nadrobno a cibuli osmažte do zlatova. Rajčata pokrájejte, přidejte protlak a s cibulí pomalu přiveďte k varu. Pak přidejte sůl, pepř, kmín a nové koření. Omáčku vařte asi 10 minut do zhoustnutí.

Rozehřejte troubu na 200 stupnů. Posekejte petrželovou nať a s nadrceným česnekem přidejte k omáčce. Omáčku nalijte do pekáče a nahoru naskládejte sépie. Pečte asi 10 minut, pak zeslabte troubu na 175 stupňů a pečte ještě 20 minut, aby sépie změkli.  Vhodné servírovat s chlebovými plackami. 

Recepty pocházejí z: Nejlepší recepty světové kuchyně, Michael Brauner.